Ons huisdier, ons kind: we behandelen ons huisdier steeds 'humaner'

Werelddierendag. Jaarlijks hét moment voor baasjes, vrouwtjes en kinderen om hun huisdier éxtra te verwennen. Maar, de liefde voor onze huisdieren gaat steeds verder. Dure operaties, speciaal voer, volautomatische aquariums, adoptie van zwerfhonden uit verre landen. ,,Er is sprake van humanisering van het dier.''

 

Het is een duidelijke trend in huisdierenland; humanisering van het huisdier. Dat meldt Joost de Jongh, voorzitter van Dibevo, de Nederlandse branchevereniging voor de huisdierensector. ,,Een hond of ander huisdier moet in toenemende mate vooral leuk zijn qua karakter en uitstraling. Het specifieke ras of de perfecte kleur of de mooiste staart zijn minder belangrijker dan voorheen. 

 
ADVERTISING

Dat blijkt ook uit het aantal mensen dat zich heden ten dage ontfermt over bijvoorbeeld straat- en zwerfhonden uit Spanje of Italië.'' Die beestjes zijn tenslotte doorgaans ook niet bepaald de knapste en hebben niet zelden juist een 'vlekje' of gebrek.

Maaltijden

 
© Lex van Lieshout

De humanisering is ook zichtbaar in wat 'baasjes' in deze tijd allemaal over hebben voor hun huisdier. Ongeacht de kosten. ,,Informeer maar eens bij een faculteit diergeneeskunde, naar welke operaties er allemaal worden verricht bij dieren. Niet alleen bij honden en katten, maar ook bij konijnen en cavia's. Alle ziekten waarvoor een mens wordt behandeld, daar worden dieren nu ook voor gebracht, tot aan kankergevallen aan toe. Mensen zijn echt nét zo gek met hun kinderen, als met hun hagedis, schildpad of papegaai. Het blijkt ook uit de kooien en de voersoorten die voor de beesten worden gekocht. Vroeger simpelweg één soort brokken voor een hond, nu speciale senior- en pup-maaltijden. En niks kleine kooitjes voor knaagdieren meer, maar soms de ruimste paleisjes.''

Kortom: we lijken steeds gekker te worden op onze huisdieren en dat uit zich in een steeds betere zorg voor onze dieren. De Jongh: ,,Dat zie je zelfs als we opvang moeten hebben voor onze huisdieren, voor het geval we zelf werken of op vakantie zijn. Vissen zitten daarom in volautomatische aquariums die voeding en licht en zuurstof voor langere tijd afgeven. Honden, katten en konijnen brengen we naar mooie pensions, die nog nooit zoveel klandizie hebben gehad als nu. Er bestaat zelfs dagopvang voor huisdieren van werkende baasjes. Dan worden de dieren daar om zeven uur 's ochtends gebracht, de hele dag tot in de puntjes verzorgd bij een opvang, en komen ze 's avonds weer gelukkig thuis bij de baas.''

Gesocialiseerde samenleving

Een hond wordt gezegend door pastor Lidwien Meijer in de Heilige Hart Kerk in Schiedam. Over de hele wereld houden katholieke kerken jaarlijks op 4 oktober vieringen waarin dieren worden geëerd.
 
Een hond wordt gezegend door pastor Lidwien Meijer in de Heilige Hart Kerk in Schiedam. Over de hele wereld houden katholieke kerken jaarlijks op 4 oktober vieringen waarin dieren worden geëerd. © ANP

Martin Gaus, hondenschooleigenaar en bekend tv-presentator, heeft wel een verklaring voor de liefde van mens naar huisdier. ,,Het is een logisch gevolg van onze gesocialiseerde samenleving. Ervaringen met soortgenoten in je vroege jeugd bepalen hoe je later reageert. Eigenlijk wordt direct een blauwdruk van je voorkeuren gemaakt. Linkshandig of rechtshandig, gelovig of ongelovig. Neem een jonge gans die uit een ei kruipt. De eerste die het jong ziet, beschouwt hij als zijn moeder en daar loopt 'ie achteraan. Kwam het ei uit in jouw hand - een andere 'diersoort' - dan was jij in de ogen van het jong een leven lang gans geweest!''

,,Mensen houden altijd een babysignaal in hun hoofd. Als ze een leuk, jong hondje zien, mooi koppie, leuke oogjes, dan vallen ze daar op. In de hersenen maken mensen en dieren dan dezelfde stofjes aan. Dat is op scans aangetoond. Ze vinden het leuk, raken opgewonden, gaan kwispelen en dat versterkt elkaar. Als je thuiskomt en een hond is blij om je te zien, of je gaat met hem wandelen, dan wordt de hond vrolijk en jij ook. Logisch, is toch ook leuker gedrag dan wanneer een vrouw je met een deegroller opwacht?''

Individu

Hoewel Dierendag een uitvinding is van mensen en door dieren jaarlijks niet als zodanig wordt herkend, juicht Gaus de speciale dag toe. ,,De uitgangsgedachte van Dierendag deugt. Het gaat terug naar de tijd van Sint Franciscus van Assisi, die zich bekommerde om het lot van dieren. Het is een herdenkingsdag, een bewustwordingsdag. Zeker iets anders dan Moederdag en Vaderdag, wat vooral commercieel is. Dierendag is een dag om stil te staan bij hoe wij in de wereld dieren behandelen. Honderdduizend kippen bijeen vegen, snavels eraf knippen, met shovels in een container schuiven en dan met z'n allen lekker kip eten. ''

Het individu valt weg als de groep groter wordt, vindt Gaus. ,,Maar als we de kip Karel noemen, het dier bij ons in de tuin rondloopt en we eten haar dan op, dan vinden we het zielig. Het is dus goed om op Dierendag stil te staan bij de akelige feiten van bijvoorbeeld de bio-industrie. Het is prima als mensen op Dierendag even niet-consequent vegetariër voor een dag zijn. Dat is het begin van verbetering.''

Dibevo 

Dibevo is in Nederland de branchevereniging voor huisdieren. Volgens Dibevo telt ons land met circa zes miljoen huishoudens een totaal van ongeveer 35 miljoen gezelschapsdieren. Dat zijn: 2,5 miljoen katten, 1,5 miljoen honden, 1,2 miljoen konijnen, 0,5 miljoen knaagdieren, 4 miljoen zang- en siervogels, 5 miljoen postduiven, 1,5 miljoen kippen, eenden en ganzen, 9 miljoen aquariumvissen, 9 miljoen vijvervissen en 0,7 miljoen terrariumdieren.

 
 

Nieuwe regels voor hondenbezitters

 

 

Heeft u een hond? Dan is het goed om te weten dat er nieuwe regels zijn voor het uitlaten. In de bebouwde kom houdt u uw hond overal aan de lijn. In de losloopgebieden (groene borden) en op de hondenspeelvelden (gele borden) mag uw hond los. Hondenpoep ruimt u overal zelf op. Alleen in de losloopgebieden hoeft dit niet.

 

Regels hondenbeleid

 

 

 

Er zijn losloopgebieden voor honden waarnaast direct een fietspad ligt. De grens hiertussen is niet afgebakend met een hek. Houd in de gebieden rekening met andere wandelaars en fietsers.

 

Hondenuitlaatkaart definitief vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft de hondenuitlaatkaart op 5 september 2017 definitief vastgesteld. Klik hieronder voor de kaart van uw wijk. 

 

Inspraak

 

Voor de zomervakantie kon iedereen die dat wilde reageren op de concept-hondenuitlaatkaarten. Er zijn 43 reacties binnengekomen. Het grootste deel hiervan betrof aanvragen om extra prullenbakken en/of zwerfvuilkleppen op ondergrondse containers. Deze aanvragen zijn allemaal toegekend. 
Verder is op basis van het nieuwe beleid een aantal PDF-bestandwijzigingen (55 kB) verwerkt. Zo zijn de uitlaatstroken (bruine borden) en hondentoiletten (blauwe borden) vervallen als aparte voorzieningen. Natuurlijk mag u de hond hier aangelijnd uitlaten, maar poep ruimt u hier zelf op. 

 

73 extra prullenbakken en/of zwerfvuilkleppen

 

Om ervoor te zorgen dat hondenbezitters niet te ver te hoeven lopen met een zakje hondenpoep komen er 73 extra prullenbakken en/of zwerfvuilkleppen op ondergrondse containers in de buurt van hondenvoorzieningen in de stad. De gemeenteraad heeft hiervoor in 2018 extra geld beschikbaar gesteld. De nieuwe prullenbakken en zwerfvuilkleppen worden zo spoedig mogelijk in 2018 geplaatst.

Kinderspeelplaatsen

 

Kinderspeelplaatsen zijn verboden voor honden, aangelijnd of niet. Deze kinderspeelplaatsen zijn op de kaart blauw ingekleurd.

 

Hulp-en geleidehonden

 

Heeft u een officiële hulp- of geleidehond dan hoeft uw hond niet aan de lijn en mag u poep laten liggen.

 

 

Buitengebieden

 

De regels waaraan u zich al hondenbezitter houdt, gelden in de bebouwde kom van Dordrecht. In de gebieden van Staatsbosbeheer (De Elzen, Cannemanspolder) en Parkschap Nationaalpark de Biesbosch buiten de stad, gelden andere regels. U kunt ze opvragen door zelf contact op te nemen met deze organisaties.

 

 

Controle
Dagelijks controleren handhavers of hondenbezitters zich aan de regels houden. U kunt een bekeuring krijgen als u de poep van uw hond niet opruimt. Ook riskeert u een boete als uw hond losloopt in een gebied waar dit niet mag of als u uw hond meeneemt naar een plek waar honden verboden zijn. Denk hierbij aan een schoolplein of speelplek voor kinderen. 

 

Boetes

  • als uw hond niet aan de lijn loopt: € 90,-
  • als uw hond loopt in een gebied waar honden verboden zijn of een rood verbodsbord staat: € 140,-
  • als u de poep van uw hond niet opruimt: € 140,-

Het openbaar ministerie heeft de hoogte van de boetes bepaald. U wacht met betalen, totdat u de acceptgiro ontvangt.