• POLITIE

  • AMBULANCE

  • BRANDWEER


Hoofdverdachte Gökmen Tanis.

 

Hoofdverdachte Gökmen Tanis. © Handout ANP

Gökmen Tanis werd twee weken geleden veroordeeld tot celstraf van vier maanden

Aanslagverdachte Gökmen Tanis is twee weken geleden nog veroordeeld tot een celstraf van 4 maanden voor een inbraak op 13 september 2018. En een dag eerder, op 4 maart, werd hij veroordeeld tot een celstraf van twee weken in verband met een winkeldiefstal. Dat heeft het Openbaar Ministerie net bekendgemaakt.

 

De veroordelingen waren nog niet onherroepelijk wat betekent dat Tanis nog in beroep kon. Daarom was hij nog vrij. Gisteren schoot hij in een tram in Utrecht drie mensen dood en verwondde er vijf. De motieven achter die aanslag zijn nog steeds onduidelijk, al denkt justitie aan terrorisme.

Lees ook

Op maandag 4 maart stond hij ook terecht in een nog niet inhoudelijke zitting voor een verkrachtingszaak uit juli 2017. Op die regiezitting is gesproken over de voortgang van het onderzoek. In de zaak moet nog een aantal getuigen worden gehoord. Tijdens die zitting is de voorlopige hechtenis niet opnieuw aan de orde gesteld. De inhoudelijke behandeling van die zedenzaak staat gepland op 15 juli 2019 in Utrecht.

Persoonlijkheidsonderzoek

Gökman Tanis zat sinds 25 augustus 2017 in voorlopige hechtenis vanwege die verkrachtingszaak. Op 21 september van datzelfde jaar werd die voorlopige hechtenis onder voorwaarden geschorst. Na ruim een jaar bleek dat de verdachte zich niet aan de voorwaarden hield. Zo werkte hij niet mee aan het persoonlijkheidsonderzoek. Sinds begin januari zat hij daarom weer vast, maar Tanis vocht dat met succes aan bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. 

Op 1 maart werd zijn voorlopige hechtenis vanwege die verkrachtingszaak dus weer geschorst onder voorwaarden. Hij moest onder meer een psychisch onderzoek ondergaan bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie (NIFP). Dat ‘dubbele persoonlijkheidsonderzoek’ houdt in dat Tanis onderzocht ging worden door twee deskundigen, onafhankelijk van elkaar.  Zijn slachtoffer Angelique vertelde gisteren aan deze site dat zij al vaak gewaarschuwd heeft voor het ‘psychopatengedrag’ van Tanis.

Poging doodslag

In 2013 werd Tanis veroordeeld tot 150 dagen cel wegens illegaal wapenbezit en een poging tot diefstal. In die zaak stond hij ook terecht voor een poging doodslag maar daarvoor werd hij toen vrijgesproken. Tanis heeft een lang strafblad. Een bekende van de familie noemt hem ‘niet bepaald een lieverdje.’ ,,Keer op keer probeerden ze hem weer een beetje op het rechte pad te krijgen en dan ging het weer mis.’’ Volgens het slachtoffer in de verkrachtingszaak gebruikte Gökmen Tanis vaak cocaïne.

 

Wilders: De minister moet zich kapotschamen en opstappen, wegwezen!

AANSLAG UTRECHTHet kabinet zal ‘volle verantwoordelijkheid’ afleggen rond de aanslag gistermiddag in Utrecht, maar eerst moeten de politie en het Openbaar Ministerie (OM) ‘alle ruimte krijgen’ om onderzoek te doen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanmiddag toe tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders vroeg vanmiddag een debat aan, dat vandaag nog zou moeten plaatsvinden, maar vond geen Kamermeerderheid. 

 

Zowel de coalitie- als oppositiepartijen zitten met veel vragen over de aanslag. Zo is het motief van schutter Gökmen Tanis nog onduidelijk, en dus ook de vraag of er nou sprake was van een terroristische aanslag. Een aantal oppositiepartijen vindt dat premier Rutte ‘de angst vergrootte’ door die mogelijkheid naar buiten te brengen. Ook zitten de partijen met vragen over de achtergrond van Tanis, specifiek of hij wel op vrije voeten had mogen zijn, gezien zijn strafblad. 

Veel antwoorden kwamen er nog niet. Grapperhaus benadrukte dat het onderzoek nog in volle gang is, en dat hij daarom nog weinig kon zeggen. Wel zegde hij ‘transparantie’ over de zaak toe. Hij zal zoveel mogelijk informatie delen met de Kamer, voor zover dat kan. 

Alertheid

Ook beloofde Grapperhaus ‘nog meer alertheid’. Hij bestreed het verwijt van PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet de zaak ‘onder het tapijt probeert te vegen’. Wilders eist het aftreden van Grapperhaus, omdat die verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie, dat zich niet heeft verzet tegen vrijlating van Tanis. ,,Wat een schandelijke verklaring, de minister moet zich kapotschamen’', zei hij fel. 

De PVV-leider wil vandaag nog een debat met de minister, waarin hij een motie van wantrouwen wil indienen tegen de bewindsman. Hij vond een weliswaar Kamermeerderheid aan zijn zijde voor een debat, alleen niet om dat vandaag nog te houden. ‘Godsgeklaagd’, oordeelde Wilders, die de VVD verweet politiek te bedrijven met moorden. 

Thierry Baudet (Forum voor Democratie) wilde van Grapperhaus weten waarom er niet sneller informatie werd gedeeld over de slachtoffers. ,,Denkt de minister niet dat als dat wel was gedaan, er veel sneller duidelijkheid zou zijn geweest over wat er is gebeurd?’’ Grapperhaus benadrukte dat de de gebruikelijke procedure is gevolgd, en dat dergelijke informatie vanwege privacyoverwegingen niet zomaar kan worden gedeeld. ,,Het belang van de slachtoffers weegt daarbij vele malen zwaarder dan het belang van nieuwsgaring.’’

Geert Wilders
 
Geert Wilders © ANP